Hvad gør man som 12 årige, når man virkelig gerne vil noget, men muligheden ikke er der for det? De fleste vil brokke sig over det og intet gøre, men hedder du Mikkel Steen findes der kun en løsning! Tag action og løs problemet! Efter en karrierer som foreningsformand og involvering i andre spændende projekter startede Mikkel Steen sammen med to studiekammerater fra universitetet Artboost. Artboost er en online kunst plads, der prøver at få kunst tilbage i øjenhøjde. Vi går i dette interview bag om Mikkel Steen som iværksætter, hans op- og nedture samt gode råd til dig der overvejer at starte som iværksætter.

Kan du kort introducere dig selv?

Mit navn er Mikkel Steen, jeg er 23 år og bosat i Herning. Jeg er dog på vej videre til København, da der er bedre muligheder for iværksættere derovre. Jeg er lige blevet færdig med min bachelor i Business Development Engineer, og før det har jeg taget en STX.

Hvis man spoler tiden endnu længere tilbage, er jeg en rigtig landbrugsdreng, der kommer fra et sted mellem Horsens og Silkeborg, så jeg er vokset op mellem massere af marker og gylle i luften.

Jeg har en far, som er forfatter og selvstændig, men selvstændig i den forstand, at han ikke har haft nogle ansatte. Jeg har fået rigtig meget inspiration fra ham, og mange af hans kvalifikationer, har jeg taget med over i mit liv som iværksætter.
Ellers består resten af min familie af undervisere, så den tankegang og etik, der er i undervisningsbranchen, kan ses i mange af de ting, jeg laver og har lavet.

Hvordan har din iværksætterrejse været?

Jeg var nok iværksætter i 7 år, før jeg faktisk fandt ud af, at jeg var iværksætter. Det har været en meget naturlig del i alt det, jeg har lavet. Det at starte eller integrere mig i ting, som har skabt værdi for andre mennesker.

Min rejse startede allerede, da jeg var 10 år, hvor jeg havde min egen hjemmeside med Dragonball, som jeg helt selv administrerede og dengang kom i Troldspejlet med den. Troldspejlet linkede videre til min side, så jeg havde dengang rigtig meget trafik i forhold til, at det kun var en 10-årig knægt, der administrerede siden og skrev indholdet, der var fyldt med stavefejl.

Efter det fik jeg den skøre idé, at jeg skulle spille rollespil, men når man kommer ude fra landet, er der ikke mange muligheder. De eneste muligheder var tæt på storbyerne, og dengang var der langt til Århus.
Jeg bestemte mig derfor at starte min egen rollespilsklub i Brædstrup, som er den by, jeg kommer fra. Jeg trappede op som 12-årig til bestyrelsesmøder på kommunen og fik undersøgt alle mulighederne for tilskud og tildeling af skovarealer til min nye rollespilsklub.

Det endte med at kommunen støttede mit projekt, og jeg fik tildelt skovarealer og midler til at starte projektet op. Dermed var Bræstrup Rollespilsforening i gang.

Efter det sad jeg som bestyrelsesformand sammen med 7 andre jævnaldrende knægte, og inden længe styrede vi en forening med 140 aktive medlemmer om måneden.

Da jeg lagde rollespilskarrieren bag mig og havde været et år på efterskole, begyndte jeg på STX. Her havde jeg brug for flere penge til øl, så jeg tog et job som flaskedreng i Netto.
Der gik ikke længe, inden jeg fandt ud af, at jeg ikke duede til rutineopgaver, hvor jeg ikke kunne bruge mine færdigheder. Det hele endte ud i et frustrationsanfald på min far, som sagde: “Så sæt dig dog ned og lav noget selv – brug din energi og frustration på at skabe noget i stedet for at destruere ting”.

Den beslutning gjorde, at jeg begyndte at lave hjemmesider sammen med min far. Han lavede undervisningsmateriale til blandt andet naturporten.dk, som har haft flere millioner hits gennem tiden og senest geotema.dk, som jeg står for i øjeblikket.
Så siden jeg var 15 år, har jeg arbejdet med undervisningsmateriale og e-learning. Det har lært mig at blive bedre og bedre. Jeg endte med at få en opgave, hvor jeg skulle lave materiale til det grønlandske hjemmestyre.
Men jeg er begyndt at udfase denne del af min karriere, da jeg begyndte på Artboost, som er mit nyeste projekt, jeg driver med Anders Cederholm og Kim Døfler.

mikkel steen

Og hvad er Artboost?

Artboost er en online markedsplads for kunst. Det vi prøver på, er at demokratisere kunst og revolutionere den måde, vi opfatter og tænker om det, så vi får det tilbage i øjenhøjde igen. Den måde det rent praktisk fungere på er, at hvis du f.eks. er studerende og lige flyttet i ny lejlighed og har nogle hvide vægge, men ikke har lyst til masseproduceret kunst fra Bilka eller IKEA, men heller ikke har råd til at købe fra et galleri, kan du gå ind på Artboost og finde unikke værker til realistiske priser.

Hvad driver dig som iværksætter?

Iværksætteri for mig er ikke en jobtitel, men er mere en livsstil og nogle værdier, der skal være på plads. Jeg ser, der er forskellige grader af iværksætteri, alt fra den lokale tømrer, til os, der fremstiller et produkt, andre kan bruge. Det, der driver mig, er lysten til at hjælpe andre mennesker, så jeg bestræber mig altid på enten at lave eller sætte projekter i gang, der er større end mig selv. På den måde gør det andre mennesker i stand til at gøre noget bedre. Jeg gør det altid op i tid, f.eks. hvis jeg skal bruge min tid på at hjælpe nogen fysisk imod at lave et produkt. Det er altså hvor jeg laver noget for nogen fysisk eller, hvor jeg skaber et produkt, der giver andre muligheden for at lave noget. Men mit drive ligger 100% i at hjælpe andre mennesker.

Hvad har dine største udfordringer været?

Man skal være rigtig risikovillig som iværksætter. Der er på ingen måde noget, der er sikkert. Jeg er på ingen måde tryghedsnarkoman, men kan godt mærke, at det nogle gange godt kan være svært aldrig at have noget, som er sikkert. Man skal hele tiden være fleksibel på alle tidspunkter og forholde sig til nye inputs, der kommer i løbet af dagen.

Det betyder også rigtig meget i forhold til din balance mellem privat- og arbejdsliv. Du er ikke enten på eller væk fra arbejdet, men du er dit arbejde mere eller mindre, som fører tilbage til, at det for mig er en livsstil. Du bliver med tiden ligesom din virksomhed. Det kan være hårdt hele tiden at skulle være repræsentant for noget, du har skabt.

Hvad sagde venner og familie til din beslutning?

Som udgangspunkt har mine venner og familie været rigtig støttende omkring det at være iværksætter, samt de valg, jeg har taget om at forfølge min drøm. Men der har været perioder, hvor de har været nervøse for mig i forhold til mit stressniveau. De kan godt se, at jeg arbejder 24/7 og glemmer aftaler i perioder og ikke kan finde ud af at holde en kalender. Alle de ting ligger jeg jo ikke selv mærke til, men det gør de. Men de er rigtig støttende i forhold til de visioner, jeg har, og den succes, jeg prøver at skabe som iværksætter, men samtidig er der en nervøsitet i forhold til den pris, du som iværksætter betaler for at komme dertil.

Hvis det var muligt at gå tilbage, hvad ville du så gøre anderledes?

Det vigtigste jeg har lært er egentlig i forhold til arrogance. Man skal altid være åben for at der er nogen, som er bedre eller ved bedre end dig. Nogle gange har man en tendens til at have et urokkeligt verdensbillede, hvor man tror, at der er ting, man ved bedre end andre. I artboost kunne vi godt tidligere have lært, at vi ikke nødvendigvis vidste alt, og at der er andre, der bed rigtig meget om mange ting. Og ved hjælp fra deres input kunne man skabe et fælles verdensbillede, der hele tiden ændrer sig, som man lærer nye ting.

En anden ting, jeg godt kunne tænke mig at have vidst fra starten af, er, hvor meget, det handler om kunden. Personligt er jeg begyndt at bruge begrebet ‘It’s never about you’. Det vil sige, at det ikke handler om dine tanker eller visioner omkring et projekt, men det handler om dem, du rent faktisk gør det for. Hvad tænker de, og hvad er deres behov? Så hele den her meget kundeorienterede arbejdstilgang kunne jeg godt have brugt, da vi startede Artboost, men faktisk også endnu tidligere. Det med at det ikke var mig selv, jeg gjorde tingene for, men at det er dem på den anden side, og derfor dem det hele skal laves ud fra.

Har det ikke været svært at lægge en dæmper for dine egne visioner for projekter?

Jo! Det har været sindssygt svært. Jeg tror helt personligt også, det har også udviklet mig rigtig meget på det område, der hedder empati, altså det, at du kan sætte dig udover dine egne forventninger, holdninger og rent faktisk prøve at sætte dig i andres sted og spørge dig selv, hvorfor har de den verdensopfattelse. Hvilke værdier ligger til grunde for deres holdninger? Har du den empatiske evne, så er det ikke svært at give afkald på nogle af dine egne darlings. Derudover får du både en rationel og følelsesmæssig begrundelse for, hvorfor tingene skal være, som de skal være. Personligt synes jeg, det bliver nemmere og nemmere med tiden, jo mere moden og empatisk, jeg bliver.

Kan du ikke beskrive din største nedtur?

Den allerstørste… Uh, det bliver svært, for hold da op, hvor har der været mange. Livet som iværksætter er jo en rutsjetur med mange op- og nedture. Men den allerstørste nedtur jeg har haft, var en dyb skuffelse nogle måneder efter, vi havde lanceret Artboost, da man som iværksætter, har en tro om, uanset alder og hvor mange projekter du har startet, at dit produkt er Guds gave til menneskeheden, og når du lancerer det, kommer folk gerne i hobetal for at være en del af det. Den skuffelse over at det ikke skete, efter vi havde brugt så meget tid og energi på at lave et fantastisk produkt for bagefter at skulle ud og overbevise folk om, at det rent faktisk var et skide godt produkt. Vi troede, at de selv bare åbnede øjnene, så det var en kæmpe nedtur for teamet og mig selv.
Det startede nogle interne stridigheder, hvor vi næsten begyndte at pege fingre af hinanden. Der var en masse unødvendig intern splid på grund af, at vi havde et romantiserede billede af, hvordan realiteten skulle have set ud eller burde have set ud. Men vi var meget enige om, at det var vores egen fejl at virkeligheden ikke så sådan ud. Det tog nogle måneder, inden vi kom til den realisering, at vi ikke fik noget ud af at pege fingre af hinanden, men at vi fik noget ud af at arbejde og stå sammen om de udfordringer, vi havde.

Kan du ikke beskrive din største succes?

Der findes succes på mange niveauer, men hvis man skal afgrænse en succes i tid, tror jeg, den største succes, jeg har haft, var, da det gik op for mig, at det ikke nyttede noget at være sur over, at alle ikke brugte Artboost. Jeg fik i stedet en dybfølt succes over, at kunne hjælpe dem, der rent faktisk brugte Artboost. Selvfølgelig har vi været med i en masse spændende programmer og konkurrencer, men ikke noget, som slår den mentale accept af, at “det sku er okay, det vil laver”, og at vi rent faktisk har hjulpet 1500 mennesker rundt om i verden. Det er faktisk ret stort, da jeg synes man som tech-virksomhed tit kommer til at tænke i tal. Prøv i stedet at presse 1500 mennesker ind i en lagerhal, og se hvor meget, de fylder. Den succes flyttede også mit fokus over på, at det vi så længe havde arbejdet på, rent faktisk skaber en forskel. Det hele handler i bund og grund om, hvordan du ‘framer’ situationen, og hvor du lægger dit fokus.

Hvad synes du, der er de vigtigste egenskaber, en iværksætter skal besidde?

Det første og vigtigste er integritet. Med integritet tænker jeg loyalitet både overfor dig selv og dem, du arbejder sammen med og dine kunder. Det er den vigtigste værdi, jeg leder efter i andre iværksættere, når jeg f.eks. skal udvælge en partner. Jeg gør det for at vide, hvor jeg har folk, men også det, at man kan være ærlig omkring de ting, der går godt, og dem, der ikke går så godt. Det med at være meget åben omkring hele sin eksisten, loyal overfor de egenskaber andre mennesker har og vide, hvordan vi kan komplimentere hinanden, er det vigtigste.

Den anden egenskab er drive omkring den vision, du prøver at opnå. Min personlige holdning er, at det vigtigste som iværksætter ikke nødvendigvis behøver at være din passion for det område, du arbejder me. F.eks. arbejder vi med kunst, og jeg har aldrig været interesseret i kunst. Men jeg har fundet noget i det arbejde, vi laver, som er sindssygt vigtigt for mig, og det gør, at jeg har et helt andet drive til at ville stå op hver morgen og virkelig mene, jeg vil demokratisere kunst.

Den tredje egenskab er intelligens. Det skal forstås som et mere bredt begreb end bare IQ, mere vigtigheden i at have empati og en reflekterende personlighed. Det, at du hele tiden kan have selvindsigt, så du kan udvikle dig selv, men samtidig være åben overfor nye muligheder, og viden er så vigtigt. Du skal kunne sætte dig i andres sted, og forstå, hvorfor de gør tingene, som de gør og lære noget af det.

Har du nogle gode råd til andre, der gerne vil lave en web-applikation?

Mit allerstørste råd bygger op omkring det, jeg nævnte med arrogance at tro, at du ved bedst selv. For os gjorde det, at vi havde bygget alt fra bunden, og det fraråder jeg kraftigt! Byg det ovenpå eksisterende frameworks, der allerede er bygget og bliver vedligeholdt af andre, og husk at integrere kunder i din proces helt fra starten.

Et andet råd er, at du skal tænke i platforme. Det vil sige, at du går ind og giver mulighed for andre kan udbyde noget. F.eks. kan kunstneren på artboost lave deres eget galleri, hvor de selv kan uploade værker, eller at du på pinterest kan lave din egen opslagstavle. Hvis vi ikke havde tænkt i platform, skulle vi selv have lagt alle deres værker op og markedsført dem, men ved at tillade dem muligheden for at bruge deres tid på Artboost, skaber vi en anden dynamik, der ikke er begrænset af vores egne vågne timer, men som kan leve videre, når du sover.
I dag bliver du nødt til at tænke community eller andre sociale funktioner, der gør, at dine brugere skaber indholdet og ikke dig.

Hvor vil du være i fremtiden, og hvad kan vi forvente af dig?

Fremtiden er et vidt begreb, men jeg håber på at kunne være integreret i rigtig mange spændende projekter. Det er ikke fordi, jeg skal lave Artboost resten af mit liv, for jeg er meget bevidst omkring mine egne begrænsninger i forhold til at drive Artboost til en kæmpe koncern. Så jeg kommer til at være startup dreng resten af livet og måske business angel, hvor jeg kan hjælpe andre iværksættere videre med deres projekter.